Onze geschiedenis

Beekers Berries bestaat inmiddels alweer ruim 25 jaar. Ga met ons mee terug in de tijd!

beekers-berries-begin-story-history-geschiedenis

Het begin

Na het afronden van zijn opleiding aan de HAS, begon Wil Beekers zijn loopbaan bij een veredelingsbedrijf in Noord-Holland. Zijn affiniteit met de natuur was altijd al aanwezig. “De drang om een eigen bedrijf te starten begon te kriebelen tijdens mijn werk in Noord-Holland,” onthult Wil. Zo begonnen Wil en zijn vrouw Anita in 1991 hun eigen komkommerbedrijf in Made, Noord-Brabant. Na vier jaar komkommers te hebben geteeld, namen ze een radicale wending. In de herfst van 1995 waagde Wil zich aan de teelt van Elsanta aardbeien in een kas. “Hoewel dit een enorme sprong in het diepe was, voelde ik dat het het juiste moment was,” vervolgt Wil. Deze stap bleek succesvol te zijn, en vanaf dat punt lag de volledige focus op aardbeienteelt.

Assortimentsuitbreiding

In het begin waren er alleen voor- en najaars aardbeien. Het seizoen liep van eind juni tot september. “We hadden vanaf het begin nauw contact met onze klanten. Op een gegeven moment vroegen zij ook naar ons product in de zomer. Omdat ik oorspronkelijk een kassenbouwer ben, heb ik de vollegrondsteelt uitgebreid met mijn ervaren buitenteelt-zwager,” legt Wil uit. In 1997 maakte Wil een volgende stap door de Lambada aardbei aan het assortiment toe te voegen. “1997 staat in mijn geheugen gegrift. Dat was het jaar waarin we voor het eerst Lambada aardbeien teelden. Dit ras is een absolute koningin onder de aardbeien en biedt telers de kans zich extra te onderscheiden,” voegt Wil eraan toe. De Lambada, bekend om haar verfijnde zoete smaak en zachte textuur, was een uitdaging om te telen vanwege haar veeleisende karakter. De productie lag lager dan bij andere rassen, en de oogst vereiste een specifieke aanpak: elke aardbei werd met haar steeltje geknipt en zorgvuldig in Beekers Berries schaaltjes geplaatst.

zachtfruit-beekersberries-bessen-contact

Nog meer uitbreiding

In het jaar 2000 deden frambozen en bramen hun intrede. De loyale klanten van Beekers Berries vroegen specifiek naar deze vruchten, wat leidde tot hun toevoeging aan het assortiment in 2003. Met onze eigen uitstekende rassen, Sapphire® en Midnight™, kunnen we nu het hele jaar door de meest smaakvolle frambozen en bramen aanbieden. Blauwe bessen werden in 2006 aan het Beekers Berries assortiment toegevoegd, waarmee het assortiment van zachtfruit compleet was.

 

Meer lezen

specialties-teelt-uitbreiding-pnze-geschiedenis

Specialties

Wil stopte echter niet bij dit punt. Samen met Hans de Jongh begon hij met veredeling en in 2007 voegde hij de eerste specialties toe aan het aanbod. De Strasberry maakte haar entree, met haar opvallende uiterlijk dat enigszins lijkt op een framboos, gecombineerd met een zoete zomersmaak. In 2010 ontwikkelde Hans de Pineberry, een van ‘s werelds oudste aardbeienrassen, ook wel bekend als de ananas-aardbei. Het ras stond op het randje van uitsterven, maar door toegewijd onderzoek, telen en oogsten, wisten we de Pineberry te behouden en zelfs te verbeteren. Deze witte aardbei heeft een heerlijke friszoete smaak met een vleugje ananas.

Met het succes van de Strasberry en Pineberry volgden meer specialiteiten, waaronder de Whiteberry, Bubbleberry, Pinkberry en Yellowberry. “We blijven voortdurend werken aan de ontwikkeling van onze specialiteiten, in de hoop op nieuwe variëteiten met prachtige kleuren en rijke smaken,” zegt Wil. In 2019 werden rode bessen met hun verfrissend zoete smaak aan ons assortiment toegevoegd, wat een belangrijk moment in de geschiedenis van Beekers Berries markeerde. Dit alles heeft geleid tot een prachtige selectie zachtfruit van de hoogste kwaliteit!

Passie en liefde

Het veredelen van gewassen is een complex proces en bij zachtfruit, vooral aardbeien, komt daar nog een extra laag van complexiteit bij kijken. Deze taak vereist diepgaande kennis en geduld. Wil Beekers legt uit: “Aardbeien zijn octoploïden, wat een technisch begrip is dat betekent dat het kruisen plaatsvindt in een genetische omgeving met zeer onvoorspelbare uitkomsten.” Dit betekent dat een veredelaar met talloze nakomelingen moet werken om de juiste te ontdekken. Het juiste plantje kan soms tussen de 2.000 en 10.000 planten verscholen zitten. Een ware zoektocht! “Dit maakt het niet alleen uitdagend, maar het vergt ook veel tijd en financiële investering. Hoewel de kans op succes klein is, voegt dit alles een extra laag voldoening toe wanneer je na vele jaren een nieuw ras vindt. Het veredelen van zachtfruit is dan ook een kostbare bezigheid,” lacht Wil. Ongeveer een jaar na het kruisen ontstaan er ongeveer 25 nieuwe plantjes uit die kruising. Deze worden grondig getest en als ze positieve resultaten tonen, worden ze verder vermeerderd. Het is dus een proces van meerdere jaren voordat er voldoende materiaal is om op de markt te brengen.

Wil je meer weten?

Stuur ons gerust een mailtje met je vraag. We komen dan spoedig bij je terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.