Bezige bijen

Waarom zijn bijen belangrijk?

Wist je dat 1/3 van al het eten op de wereld afhankelijk is van bijenbestuiving? Bijen zorgen er namelijk voor dat stuifmeel van de ene bloem wordt overgebracht op de stamper van een andere bloem. Ook voor onze heerlijke berries zijn deze bezige bijen van belang. Zo werken wij nauw samen met de lokale imker.

Soorten bijen

Een honingbijenvolk bestaat uit de koningin, werksters, darren (mannelijke bijen) en broed (eitjes, larven en poppen). Binnen een bijenvolk is er een hele duidelijke taakverdeling. Zo houden de werksters het hele huishouden draaiende. Daarnaast komen er ook solitaire bijen voor in Nederland, namelijk zo’n 350 soorten. De naam zegt het al, deze bijen leven op zichzelf en dus niet in een kolonie. Tot slot zijn er nog de hommels. Zij leven vaak ook in een kolonie en zijn ook erg belangrijk voor het bestuiven van onze planten.

Teamwork

In onze kassen en op onze velden worden zowel bijen als hommels ingezet. Als stelregel wordt er ongeveer 1 bijenvolk per halve hectare of 2 a 3 per hectare. Zo’n bijenvolkje bestaat circa uit 30.000 bijen! Afhankelijk van de bloei van onze diverse rassen blijven de bijen en hommels een aantal weken of een aantal maanden logeren. Elke dag voeden ze zich aan de nectar van de bloemen en bestuiven ze hierbij onze planten. Bijen zijn wel mooi weer vliegers en gaan er pas op uit als het een aangename temperatuur is. Een hommelvolk bestaat uit zo’n 200 – 250 hommels. Zij vangen het werk van de bijen op tijdens de minder mooie dagen.

#summerishere

Bezige bijen

Wil je meer weten?

Stuur ons gerust een mailtje met je vraag. We komen dan spoedig bij je terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.