Beekers Berries Breeding: nieuwe variëteiten

 

Dinsdag 30 april 2024

Door jarenlange onderzoeken, veel kennis en ervaring van gepassioneerde telers, heeft Beekers Berries Breeding verschillende eigen variëteiten roodfruit op de markt kunnen brengen. Mede dankzij deze unieke rassen, heeft Beekers Berries een heerlijk assortiment aan verschillende aardbeien kunnen ontwikkelen. Benieuwd naar het proces? Wij vertellen je graag hoe natuurlijke kruisingen en selecties hebben geleid tot al deze bijzondere, kleurrijke en zomerse aardbeien!

De veredeling van aardbeien

De heerlijke, zomer zoete aardbeien die wij vandaag met liefde telen en eten, kent een rijke geschiedenis van evolutie en selectie. Van de ontdekking van de ‘Scarlet’ en de ‘Chili-aardbei’ tot de hybride creatie ‘Fragaria x Ananassa’, welke de basis werd van de moderne aardbei. Met haar heerlijke fris zoete smaak en mooi gevormde vruchten werd dit rode fruit al snel favoriet.

Echter niet alleen de smaak, kleur en vorm van de aardbeien moet perfect zijn, maar ook de houdbaarheid van de vruchten na de pluk en de weerbaarheid en mogelijke resistenties tegen ziekten en plagen dienen zo goed mogelijk te zijn. Hierdoor kunnen we het inzetten van correctiemiddelen zo veel mogelijk beperken en streven we naar een zo duurzaam mogelijke aanpak. Om dit te bereiken werd de Fragaria x Ananassa veelvuldig gekruist met andere aardbeienplanten om nieuwe generaties planten te creëren.

 

Meer leren

beekers-berries-breeding-zachtfruit-pineberry

Terug van weggeweest

Uit de oorspronkelijke kruising Fragaria x Ananassa ontstonden verschillende planten met elk unieke kenmerken. Uiteraard werden alleen planten met de beste rode vruchten geselecteerd om verder mee te telen. Omdat men vooral verder kweekte met de rode ananasaardbeien, dreigde de witte variant uit te sterven. Gelukkig heeft Hans de Jongh, een Nederlandse teler met een fascinatie voor rassenveredeling, hier een stokje voor gestoken.

Het resultaat: na veel geduldig onderzoek, teelt en oogsten hebben we de witte aardbei terug! Met haar witte kleur, rode zaadjes en haar subtiele, friszoete (enigszins ananasachtige) smaak, is deze aardbei nu bij Beekers Berries verkrijgbaar als de Pineberry.

beekersberriesbreeding-varieteiten-zachtfruit-made

Beekers Berries Breeding

Hans bracht niet alleen de Pineberry terug, maar ook andere oude aardbeienrassen blies hij opnieuw leven in. Ook de inmiddels zo’n 100 jaar oude framboosaardbei, een andere nakomeling, met dieper gelegen zaadjes, ontwikkelde hij verder tot de Strasberry die we bij Beekers kennen. Ook de wilde, kleine, roze aardbei, die wij de Bubbleberry noemen, bracht Hans op de markt.

Wist je dat… de planten van de Pineberry en Strasberry zelf geen stuifmeel hebben? Om (kruis)bestuiving te laten plaatsvinden, zodat de bessen mooi gevormd worden, worden deze planten strategisch tussen twee rijen met andere aardbeien geplaatst. Zo krijgen ook de Strasberry en Pineberry prachtige volle vruchten.

veredeling-telen-beekersberries-whiteberry

Een vruchtbare samenwerking

Hans de Jongh begon zijn bijzondere aardbeien op kleine schaal te verkopen. Ondertussen had Wil Beekers, CEO van Beekers Berries, zich gepositioneerd als aardbeienteler met een groot netwerk aan klanten binnen de zachtfruitsector. De markt waarbinnen Wil zich beweegt, waarin exclusieve bessen met hoge kwaliteit altijd de hoofdtoon heeft gevoerd, sloot goed aan bij de nicheproducten van Hans. Hieruit vloeide een vruchtbare samenwerking; Beekers Berries Breeding.

Nieuwe versies en nieuwe variëteiten

En nu nog steeds werken Hans en Wil samen om nóg betere aardbeien rassen te ontwikkelen. Op deze manier heeft Beekers Berries een portfolie aan variëteiten kunnen opbouwen met eigenschappen die op elkaar aansluiten. Zo is de ene variëteit er een die in het voorjaar de zoetste, zachtste en lekkerste aardbeien product en levert een ander ras juist in de koudere maanden het beste rode fruit. Dankzij de verschillende aardbeienrassen kunnen we het hele jaar genieten van de lekkerste aardbeien eigen land.

Zowel de rode aardbeien als specialties worden steeds verder ontwikkeld. Zo is bijvoorbeeld de Pineberry, die in 2010 op de markt werd gebracht door Beekers Berries, inmiddels alweer verbeterd tot een derde variant. Soms ontdekken we ook nieuwe bessen met unieke kenmerken. Zo hebben we bijvoorbeeld de Whiteberry, Yellowberry en de Pinkberry kunnen veredelen. Deze specialties zijn een mooie aanvulling op het kleurrijke specialties assortiment van Beekers Berries.

 

Ontdek meer over de geschiedenis van Beekers

Ons specialties assortiment

Beekers Berries Whiteberry

Beekers Berries Strasberry

Beekers Berries Pineberry

Beekers Berries Pinkberry

Beekers Berries Yellowberry

Beekers Berries Bubbleberry

Wil je meer weten?

Stuur ons gerust een mailtje met je vraag. We komen dan spoedig bij je terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.