Bestuiving en bloei: hoe Beekers Berries bramen groeien

 

Vrijdag 26 april 2024

De bramen van Beekers Berries, staan bekend om hun grote, diepzwarte en glanzende verschijning. Om te zorgen dat die vruchten zo groot, glanzend en sappig worden, is het belangrijk dat de bloemen worden bestoven. Zonder bestuiving krijgen de planten namelijk veel kleine en misvormde vruchten. Nu de bramenplanten in onze kas in volle bloei staan, is dit het perfecte moment om een kijkje te nemen bij dit proces. Bekijk onze video op Instagram of Facebook. Wij leggen jou graag uit hoe we zorg dragen voor het bestuiven van alle bloemen.

Bestuiving-Bramen-Bij-Beekers-Berries-kas

Vliegende vriendjes

Op onze teeltlocaties maken we veel gebruik van natuurlijke bestuivers. De bijen en hommels vliegen vanuit hun kast naar de zoetst geurende bloemen in de omgeving. Het is daarom belangrijk om de kasten op tactische plekken te plaatsen, zodat de bestuivers dicht bij onze planten blijven. Gelukkig zijn zachtfruit bloemen erg zoet geurend, waardoor bijen en hommels ze graag bezoeken. Imkers laten hun bijen ook graag zachtfruit planten bezoeken, want dankzij de zoetheid van de planten geven de bijen hier ook heerlijke honing.

Hommels of bijen

In het voorjaar vind je vooral hommels op onze teeltlocaties. Hommels zijn namelijk een stuk effectiever dan bijen bij lagere temperaturen. Een hommel zit ook veel langer op een bloem en hoeft een bloem dan ook maar twee tot drie keer te bezoeken. Bij bijen ligt het aantal bezoeken twee tot drie keer zo hoog!

Wanneer het weer warmer wordt, meestal vanaf begin mei, begint de bloei ook veel sneller te gaan. Daarom worden naast hommels ook bijen ingezet. Bijen leven met grotere aantallen samen in een kast, waardoor er snel veel bestoven kan worden. Bovendien zijn bijen bij hogere temperaturen ook goed actief.

Meten is weten

Niet alleen de geur van de bloemen en het aantal bestuivers spelen een rol bij de kwaliteit van de bestuiving. Ook de luchtvochtigheid van de omgeving is van invloed. Bij een te hoge luchtvochtigheid zijn de bloemen een beetje nat, waardoor bijen en hommels ze niet goed kunnen bestuiven. Bij een te lage luchtvochtigheid wordt het stuifmeel te droog, waardoor de kwaliteit van de bestuiving achteruit gaat. Daarom houden we de luchtvochtigheidsgraad met moderne apparatuur strak in de gaten. In de kassen kunnen we de luchtvochtigheid beinvloeden door middel van bevochting en afluchting. In de tunnelkassen zorgen sproeiers onder de gewassen ervoor dat de luchtvochtigheid gecontroleerd kan worden zonder dat de bloemen of vruchten nat worden.

Beekers-Berries-Bramen-haartjes-meeldraden

De bramen groeien

Nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden begint het vruchtbeginsel te groeien. Het vruchtbeginsel zwelt op en er ontstaan kleine ronde bolletjes. Deze beginnen groen, net zoals de binnenkant van de bloem, maar worden terwijl ze opzwellen eerst rood en daarna diepzwart. Net als bij frambozen, waar de braam familie van is, kun je de meeldraden na het groeiproces nog als de ‘haartjes’ op de bes herkennen.

Klaar voor de smaaksensatie?

braam-beekers-berries

 

Met een onberispelijke balans van zoet en zuur bieden onze bramen een smaakbeleving van ongeëvenaarde superioriteit. Bij Beekers Berries streven we naar niets minder dan het allerbeste voor degenen die de essentie van kwaliteit en versheid in elke hap willen proeven.

 

Over de Midnight braam

Smaakt naar meer?

Naast bramen groeien we bij Beekers Berries ook aardbeien, blauwe bessenframbozen, rode bessen en specialties. Deze worden geteeld met warmte, respect, liefde en kennis zodat jij optimaal kan genieten van ons zachte fruit het hele jaar rond.

Op de hoogte blijven? Volg ons direct op Facebook en Instagram voor inspiratie, updates en de heerlijkste recepten!

 

Recepten met bramen

Wil je meer weten?

Stuur ons gerust een mailtje met je vraag. We komen dan spoedig bij je terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.