Hoe frambozen groeien: van bestuiving tot pluk

De allerbeste frambozen groeien niet zomaar aan elke frambozenstruik. Sterker nog, de frambozen die je in jouw Beekers Berries bakje vindt, groeien enkel aan de unieke Sapphire® frambozenplanten.

Na jaren van testen en telen heeft Beekers Berries namelijk de buitengewoon zoete, smaakvolle, zachte en prachtige framboos gevonden die voldoet aan de Beekers-kwaliteit. Daar moet je wel wat geduld voor hebben. Maar dankzij onze passie voor de natuur en teelt genieten we van elk moment. Wij laten je met dit kijkje achter de schermen graag zien hoe de lekkerste frambozen worden geteeld. Ga je met ons mee?

sapphire-frambozen-tunnel-kas-beekers-berries

Welkom in onze frambozentunnel! We wanen ons in een groene oase. De geur van heerlijk zomerse, zoete frambozen komt je tegemoet. Je verwacht misschien overal om je heen prachtige, roze frambozen te zien, maar de vruchten zijn gelijktijdig in vele vormen en kleuren te zien. Van bruinig en ‘harig’ tot glanzend en geel. Hoe ze zich ook vermommen, deze ontluikende vruchtjes zullen zich allemaal ontwikkelen tot de heerlijke frambozen die je van ons gewend bent. En dit is hoe dat gaat:

sapphire-frambozen-bij-bestuiving-beekers-berries

1 - De bloemetjes en de bijtjes

Elke framboos begint als een bloemetje. De bijen en hommels van de lokale imker zorgen voor de bestuiving van de bloemen. De bloemetjes van de framboos groeien uit tot enorm aantrekkelijke lokkertjes voor de bijen en hommels, want ze geven veel zoete nectar af. Wist je dat de nectar van de frambozenstruiken nog zoeter is dan die van een aardbeienplant? Doordat onze vliegende vriendjes zo graag de bloemen van de frambozen bezoeken, komt er vaak wat stuifmeel van de meeldraden op de diertjes terecht. Wanneer de insecten dan hun volgende bloemetje bezoeken, kan dat stuifmeel op de stamper van een andere bloem terechtkomen. De bevruchting heeft plaatsgevonden!

vruchtbeginsel-framboos-groeistadia

2 - Het vruchtbeginsel

Zodra de bevruchting van de bloem heeft plaatsgevonden, zal de vrucht beginnen met groeien. Het vruchtbeginsel, waarop de meeldraden bevestigd zitten, zal dan gaan zwellen. Als je goed kijkt, kun je hier al wat kenmerken van de toekomstige framboos in herkennen. Zo zie je bijvoorbeeld dat de meeldraden later de ‘haartjes’ van de framboos zijn. Het vruchtbeginsel begint lichtgroen, maar terwijl het opzwelt zal de kleur veranderen.

 

3 – Bruine bolletjes

Ongeveer twee weken later is het vruchtbeginsel veranderd in een klein ‘harig’ bolletje. De puntige vorm van de conische Sapphire® framboos begint zich al langzaamaan te tonen, evenals de drupelets; de sappige bolletjes waaruit de framboos is opgebouwd. De bruinige vruchtjes kleuren met behulp van de zon verder naar het volgende kleurstadium.

sapphire-frambozen-plukken-rijp

4 - Geel en glanzend

Vanaf dit punt zijn de vruchten al wel echt herkenbaar als frambozen. Glanzend en groot schitteren ze aan de planten. Echter zijn het nog wel gele frambozen, en lekker zijn ze ook nog niet. De bessen zijn in dit stadium nog echt te hard om te eten. Maar niet getreurd; het einde is in zicht!

 

5 – Klaar voor de pluk

Zo’n 4 à 5 dagen later is het zover: de framboos is rijp! De kleur is diep roze-rood en de structuur is zijdezacht. Een heerlijke zoete geur is niet te missen en je weet dat de smaak van de zomer binnen handbereik ligt. Een voorzichtige plukmethode is essentieel om dit kwetsbare, zachte fruit met liefde en zorg naar de liefhebber te brengen. Voorzichtig wordt de framboos van het vruchtsteeltje af begeleid. Een goed rijpe framboos heeft eigenlijk weinig hulp nodig en valt zo gemakkelijk in de hand.

Klaar voor de smaaksensatie?

 

sapphire-framboos-beekers-berries

 

Met de hand worden de frambozen een voor een in de schaaltjes van Beekers Berries gelegd, waarna ze rechtstreeks klaar zijn voor de verkoop. Zo van de plant, naar jouw hand! Ben je klaar voor de smaaksensatie?

Over de Sapphire framboos

waarom-is-een-framboos-hol-vruchtsteeltje

Quizvraag: Weet jij waarom een framboos hol is?

Wanneer we frambozen plukken dan blijft het vruchtsteeltje, waaromheen de framboos groeit, aan de plant zitten. Het vruchtsteeltje, ook wel de bloembodem genoemd, is niet eetbaar. Daarom plukken we de framboos zo. Dit is in tegenstelling tot de aardbei, waarvan de bloembodem bij de pluk juist wel aan de vrucht vast blijft zitten. Bij de aardbei is de bloembodem wel eetbaar en zit deze verstopt midden in de bes.

Smaakt naar meer?

Naast frambozen groeien we bij Beekers Berries ook aardbeien, blauwe bessenbramen, rode bessen en specialties. Deze worden geteeld met warmte, respect, liefde en kennis zodat jij optimaal kan genieten van ons zachte fruit het hele jaar rond.

Op de hoogte blijven? Volg ons direct op Facebook en Instagram voor inspiratie, updates en de heerlijkste recepten!

Recepten met frambozen

Wil je meer weten?

Stuur ons gerust een mailtje met je vraag. We komen dan spoedig bij je terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.