De geschiedenis van Beekers Berries

Beekers Berries bestaat inmiddels alweer ruim 25 jaar. Graag nemen we je mee terug naar hoe het allemaal begon.

 

Hoe het allemaal begon

Nadat Wil Beekers zijn opleiding voltooide aan de HAS begon hij bij een veredelingsbedrijf in Noord-Holland. “Ik heb altijd affiniteit gehad met alles wat groeit en bloeit. Tijdens mijn werk in Noord-Holland kriebelde het al om een eigen bedrijf te starten”, vertelt Wil. En zo geschieden, Wil begon samen met zijn vrouw Anita in 1991 een eigen bedrijf in de komkommerteelt in Made, Noord-Brabant. Na vier jaar lang komkommers geteeld te hebben, ging het roer om. In de herfst van 1995 startte Wil voor het eerst met een kasteelt Elsanta aardbeien. “Dit was een enorme sprong in het diepe, maar ik voelde dat dit het moment was”, vervolgt Wil. Dit bleek een goede zet te zijn en de focus ging vanaf nu voor de volle 100% naar aardbeien.

“Ik heb altijd affiniteit gehad met alles wat groeit en bloeit.”

– Wil Beekers, eigenaar Beekers Berries

Tijd voor een assortimentsuitbreiding

In het begin waren er alleen voor- en najaars aardbeien. Het seizoen eindigde rond eind juni en begon dan pas in september weer. “We hebben van begin af aan veel contact gehad met onze klanten. Op een gegeven moment vroegen zij ook naar ons product in de zomer. Van huis uit ben ik een echte glasteler, dus toen heb ik de vollegrondteelt uitgebreid met mijn zwager, een ervaren buitenteler”, aldus Wil. In 1997 waagde Wil de volgende sprong in het diepe. De Lambada aardbei werd toegevoegd aan het assortiment. “Het jaar 1997 zal ik niet snel vergeten. Dit jaar zijn we voor het eerst de Lambada’s gaan telen. Een echte kenner zal weten dat dit de absolute koningin onder de aardbeien is. Met de Lambada ga je echt een stap verder en kun je je nog extra onderscheiden als teler”, vervolgt Wil. De Lambada is een prachtige aardbei met een heerlijke, volzoete smaak. Ze heeft een zachte textuur, waardoor ze echt wegsmelt op de tong. Echter, is het een erg lastig ras om te telen, omdat ze om nog veel meer verzorging en aandacht vraagt dan andere aardbeienrassen. De totale productie ligt ook een stuk lager dan bij andere aardbeienrassen. Ook wordt er een andere pluktechniek toegepast bij de Lambada: ze wordt aan haar steeltje geknipt en secuur in de Beekers Berries schaaltjes gelegd.

“Met de Lambada aardbei ga je echt een stapje verder en kun je je nog extra onderscheiden.”

Wil plukt de eerste Lambada aardbeien in 1997.

 

De vraag naar frambozen, blauwe bessen en bramen steeg

Anno 2000 kwamen de frambozen en bramen in opkomst. De inmiddels trouwe klantenkring van Beekers Berries vroeg specifiek naar deze producten en dus zijn deze in 2003 ook aan het assortiment toegevoegd. Met onze eigen toprassen Sapphire® en Midnight™ kunnen we vandaag de dag onze klanten het hele jaar van de lekkerste frambozen en bramen voorzien. In 2006 voegden we ook de blauwe bessen toe aan het Beekers Berries assortiment. Het hoofdassortiment aan zacht fruit was hierbij dan ook compleet.

 

Vanaf 2007 maakte de specialities hun debuut bij Beekers Berries

Toch hield Wil het hier niet bij. Samen met Hans de Jongh houdt hij zich bezig met veredelen en werd in 2007 de eerste speciality aan het assortiment toegevoegd. De Strasberry maakte haar debuut met haar opvallende uiterlijk – ze heeft wat weg van een framboos – en zoete zomersmaak. In 2010 ontwikkelde Hans de Pineberry. De Pineberry, oftewel ananas-aardbei, is één van de oudste aardbeienrassen ter wereld. Het had niet veel gescheeld of ze was uitgestorven. Door veel onderzoek, telen en oogsten, hebben we de Pineberry gelukkig weten te behouden en zelfs verbeteren. De Pineberry is een witte aardbei met een heerlijke friszoete smaak en lichte ondertoon van ananas. Dankzij het grote succes van de Strasberry en Pineberry volgden er meer specialities waaronder de Whiteberry, Bubbleberry, Pinkberry en de Yellowberry. “We blijven altijd ontwikkelen in de specialities, waarbij we hopen op nieuwe variaties met prachtige kleuren en volle smaken”, aldus Wil. Tot slot werden in 2019 de rode bessen met hun friszoete smaak toegevoegd aan het assortiment. Het resultaat: een prachtig aanbod zacht fruit van alleen de beste kwaliteit! Een belangrijk moment in de geschiedenis van Beekers Berries.

Mix fruit

De liefde voor het veredelen van zacht fruit

Veredeling in het algemeen is een ingewikkeld proces. Zacht fruit – en aardbeien in het speciaal – zijn enorm gecompliceerd om te veredelen. Hier komt dan ook veel kennis en geduld bij kijken. Wil Beekers: “aardbeien zijn octoploïden, een beetje een technisch begrip, maar dit houdt in dat je gaat kruisen in een genetische omgeving waarbij de voorspelbaarheid van de uitkomst zeer klein is”. Dit betekent dat een veredelaar met veel nakomelingen moet werken om de juiste te vinden. Dat ene geschikte plantje staat dus soms tussen 2.000 tot 10.000 planten. Kies dan maar eens de juiste! “Dit maakt het niet alleen heel lastig, maar het kost ook veel tijd. Daarnaast is het een prijzig project en is de kans op succes klein. Desalniettemin, geeft het daardoor natuurlijk extra voldoening als je na al die jaren een nieuw ras hebt gevonden. Het veredelen van zacht fruit is een dure hobby”, lacht Wil. Het jaar nadat een kruising is gemaakt, zijn er zo’n 25 nieuwe plantjes van die kruising. Deze worden uitgebreid getest en als ze hier positief uitkomen, wordt er opnieuw vermeerderd. Het duurt dus enkele jaren voordat je voldoende hebt en het kan vermarkten.

“Het veredelen van zacht fruit is een dure hobby”, lacht Wil.

 

 Dit is de geschiedenis van Beekers Berries in een notendop. Lees op onze website meer over onze rassen en de liefde voor telen.

Beekers Berries

Wil je meer weten?

Stuur ons gerust een mailtje met je vraag. We komen dan spoedig bij je terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.